Awokado inaczej nazywane jest smaczliwką wdzięczną lub gruszką miłości. To najbardziej kaloryczny, a jednocześnie jeden z najbardziej wartościowych owoców.
Awokado posiada tłusty, kremowy, jasnozielony miąższ, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Idealnie nadaje się zarówno do potraw słonych jak i słodkich. Jedną z najbardziej znanych jest meksykańskie Guacamole, czyli sos na bazie awokado z limonką, kolendrą i pomidorami.
Świetnym pomysłem jest też masełko z awokado, czyli po prostu zmiksowany owoc z odrobiną cytryny, soli i pieprzu. Idealnie zastąpi tradycyjne „smarowidło”.
Awokado ze względu na swoją konsystencję świetnie nadaje się jako baza do kremów i sosów także tych na słodko. Można je użyć nawet do produkcji domowych lodów, a jedynym ograniczeniem jest nasza fantazja… CZYTAJ DALEJ
Leki przeciwalergiczne
W ostatnim czasie słowa epidemia i pandemia są odmieniane przez wszystkie przypadki i nie schodzą z nagłówków artykułów. Gdy 5 maja 2023 szef Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ogłosił koniec pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 część…
Grypa czy przeziębienie?
Grypa i przeziębienia to dwie choroby obejmujące górne drogi oddechowe, które każdego roku atakują miliony Polaków. Najczęściej pojawiają się one w okresie od listopada do kwietnia. Objawy obu wiążą się z rozwojem stanu zapalnego w obrębie…
Badania laboratoryjne
Każdy z nas raz na jakiś czas wykonuje podstawowe badania laboratoryjne. A czy każdy z nas wie jak odpowiednio przygotować się do takich badań? Czy zdajemy sobie sprawę, że z pozoru błahostki mogą zafałszować wyniki? Jak więc prawidłowo…