Awokado inaczej nazywane jest smaczliwką wdzięczną lub gruszką miłości. To najbardziej kaloryczny, a jednocześnie jeden z najbardziej wartościowych owoców.
Awokado posiada tłusty, kremowy, jasnozielony miąższ, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Idealnie nadaje się zarówno do potraw słonych jak i słodkich. Jedną z najbardziej znanych jest meksykańskie Guacamole, czyli sos na bazie awokado z limonką, kolendrą i pomidorami.
Świetnym pomysłem jest też masełko z awokado, czyli po prostu zmiksowany owoc z odrobiną cytryny, soli i pieprzu. Idealnie zastąpi tradycyjne „smarowidło”.
Awokado ze względu na swoją konsystencję świetnie nadaje się jako baza do kremów i sosów także tych na słodko. Można je użyć nawet do produkcji domowych lodów, a jedynym ograniczeniem jest nasza fantazja… CZYTAJ DALEJ
Atopowe Zapalenie Skóry
Dość obco brzmiące słowo atopia wywodzi się od greckiego atopos, oznaczającego coś nie na miejscu, coś dziwnego, natomiast obecnie w medycynie odnosi się do związku choroby z alergią. Atopowe zapalenie skóry (w skrócie AZS) lub inaczej…
Animaloterapia
Animaloterapia jest rodzajem terapii, w której wykorzystuje się interakcje z odpowiednio wytresowanymi zwierzętami w celu osiągnięcia różnych celów terapeutycznych, najczęściej związanych z zaburzeniami psychoruchowymi. Kontakt ze zwierzętami…
Dolegliwości stopy
Stopy noszą nas przez całe życie więc powinno się o nie szczególnie dbać. Niestety i one mogą nas czasami zawieść, może nas „dopaść” któraś z przykrych dolegliwości, jak haluksy, ostrogi piętowe czy palec młotkowaty. Są nie tylko…