Awokado inaczej nazywane jest smaczliwką wdzięczną lub gruszką miłości. To najbardziej kaloryczny, a jednocześnie jeden z najbardziej wartościowych owoców.
Awokado posiada tłusty, kremowy, jasnozielony miąższ, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Idealnie nadaje się zarówno do potraw słonych jak i słodkich. Jedną z najbardziej znanych jest meksykańskie Guacamole, czyli sos na bazie awokado z limonką, kolendrą i pomidorami.
Świetnym pomysłem jest też masełko z awokado, czyli po prostu zmiksowany owoc z odrobiną cytryny, soli i pieprzu. Idealnie zastąpi tradycyjne „smarowidło”.
Awokado ze względu na swoją konsystencję świetnie nadaje się jako baza do kremów i sosów także tych na słodko. Można je użyć nawet do produkcji domowych lodów, a jedynym ograniczeniem jest nasza fantazja… CZYTAJ DALEJ
Lipidogram
Choroby układu krążenia są najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce. Obecnie medycyna dysponuje wieloma narzędziami diagnostycznymi, których zastosowanie umożliwia wczesne rozpoznanie lub ocenę ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych…
Statyny
Od momentu pierwszej izolacji z kamieni żółciowych w 1784 roku, cholesterol fascynował naukowców z różnych dziedzin medycyny. Nazwa cholesterol wzięła się z połączenia dwóch greckich słów: khole i stereos, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza…
Samodzielne badania
Cukrzyca oraz nadciśnienie tętnicze to jedne z najczęściej występujących chorób, które dodatkowo wymagają stałego monitorowania parametrów: odpowiedniego poziomu cukru we krwi oraz ciśnienia tętniczego. Oba rodzaje badań wykonywane są…