Awokado inaczej nazywane jest smaczliwką wdzięczną lub gruszką miłości. To najbardziej kaloryczny, a jednocześnie jeden z najbardziej wartościowych owoców.
Awokado posiada tłusty, kremowy, jasnozielony miąższ, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Idealnie nadaje się zarówno do potraw słonych jak i słodkich. Jedną z najbardziej znanych jest meksykańskie Guacamole, czyli sos na bazie awokado z limonką, kolendrą i pomidorami.
Świetnym pomysłem jest też masełko z awokado, czyli po prostu zmiksowany owoc z odrobiną cytryny, soli i pieprzu. Idealnie zastąpi tradycyjne „smarowidło”.
Awokado ze względu na swoją konsystencję świetnie nadaje się jako baza do kremów i sosów także tych na słodko. Można je użyć nawet do produkcji domowych lodów, a jedynym ograniczeniem jest nasza fantazja… CZYTAJ DALEJ
Ospa wietrzna
Ospa jest jedną z najczęściej występujących chorób zakaźnych wieku dziecięcego – jej zakaźność wynosi 90%, co oznacza, że osoba nie mająca przeciwciał, po kontakcie z chorym ma 90% prawdopodobieństwo na zakażenie. To choroba zakaźna przenoszona…
Odporność
Kaszel, katar, podwyższona temperatura… w naszej głowie od razu rodzi się pytanie: to tylko przeziębienie czy może coś poważniejszego? Każdy zna ten stan z autopsji, szczególnie w czasie pandemii koronawirusa. Pierwsze kroki kierujemy do apteki…
Komary
Komary, by móc przedłużyć gatunek, potrzebują ludzkiej krwi. Samice tych owadów pobierają ją od nas, a następnie przekazują złożonym jajom, dla których krew jest niezbędnym źródłem składników odżywczych. Bez ich dostarczenia, larwy komarów mają…