Awokado inaczej nazywane jest smaczliwką wdzięczną lub gruszką miłości. To najbardziej kaloryczny, a jednocześnie jeden z najbardziej wartościowych owoców.
Awokado posiada tłusty, kremowy, jasnozielony miąższ, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Idealnie nadaje się zarówno do potraw słonych jak i słodkich. Jedną z najbardziej znanych jest meksykańskie Guacamole, czyli sos na bazie awokado z limonką, kolendrą i pomidorami.
Świetnym pomysłem jest też masełko z awokado, czyli po prostu zmiksowany owoc z odrobiną cytryny, soli i pieprzu. Idealnie zastąpi tradycyjne „smarowidło”.
Awokado ze względu na swoją konsystencję świetnie nadaje się jako baza do kremów i sosów także tych na słodko. Można je użyć nawet do produkcji domowych lodów, a jedynym ograniczeniem jest nasza fantazja… CZYTAJ DALEJ
Osteopatia
Osteopatia to metoda diagnozowania i leczenia dysfunkcji układu ruchu, narządów wewnętrznych, a także mająca na celu polepszenie ogólnego stanu zdrowia. Polega ona na wykorzystaniu tylko i wyłącznie terapii manualnej, bez włączania do leczenia…
Twardzina układowa
W ostatnim czasie jesteśmy świadkami gwałtownego postępu, jaki dokonał się w medycynie. Najlepszym przykładem, o którym wciąż mówi cały świat, jest wypuszczenie na rynek szczepionki przeciwko koronawirusowi SARS-CoV-2 – w niecały rok…
Mononukleoza zakaźna
Mononukleoza zakaźna – pod tą egzotycznie brzmiącą nazwą kryje się choroba wywoływana przez powszechnie występujący wirus Epsteina-Barr (EBV). Prawie każdy człowiek w ciągu swojego życia miał lub będzie mieć z nim kontakt. Szacuje się…