Awokado inaczej nazywane jest smaczliwką wdzięczną lub gruszką miłości. To najbardziej kaloryczny, a jednocześnie jeden z najbardziej wartościowych owoców.
Awokado posiada tłusty, kremowy, jasnozielony miąższ, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Idealnie nadaje się zarówno do potraw słonych jak i słodkich. Jedną z najbardziej znanych jest meksykańskie Guacamole, czyli sos na bazie awokado z limonką, kolendrą i pomidorami.
Świetnym pomysłem jest też masełko z awokado, czyli po prostu zmiksowany owoc z odrobiną cytryny, soli i pieprzu. Idealnie zastąpi tradycyjne „smarowidło”.
Awokado ze względu na swoją konsystencję świetnie nadaje się jako baza do kremów i sosów także tych na słodko. Można je użyć nawet do produkcji domowych lodów, a jedynym ograniczeniem jest nasza fantazja… CZYTAJ DALEJ
Gastroskopia
Badanie endoskopowe jest procesem diagnostycznym, służącym do oceny zmian chorobowych w gastroenterologii, laryngologii oraz w obrębie układu moczowo – płciowego. Podczas badania możliwe jest pobranie materiału do badań…
Ból gardła
Drapanie w gardle, jego ból, czy suchość są często jednym z pierwszych objawów zaczynającej się infekcji. Na szczęście w naszym domu możemy znaleźć produkty, które wspomogą nas w leczeniu rozwijającego się zakażenia…
Insulinooporność
Zdrowy styl życia, odpowiednio skomponowana dieta to klucz do utrzymania naszego zdrowia w dobrej kondycji. Wiele osób na świecie, szczególnie młodych nie stosuje się do zaleceń zdrowotnych. Skutkuje to możliwością rozwoju wielu schorzeń…