Awokado inaczej nazywane jest smaczliwką wdzięczną lub gruszką miłości. To najbardziej kaloryczny, a jednocześnie jeden z najbardziej wartościowych owoców.
Awokado posiada tłusty, kremowy, jasnozielony miąższ, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Idealnie nadaje się zarówno do potraw słonych jak i słodkich. Jedną z najbardziej znanych jest meksykańskie Guacamole, czyli sos na bazie awokado z limonką, kolendrą i pomidorami.
Świetnym pomysłem jest też masełko z awokado, czyli po prostu zmiksowany owoc z odrobiną cytryny, soli i pieprzu. Idealnie zastąpi tradycyjne „smarowidło”.
Awokado ze względu na swoją konsystencję świetnie nadaje się jako baza do kremów i sosów także tych na słodko. Można je użyć nawet do produkcji domowych lodów, a jedynym ograniczeniem jest nasza fantazja… CZYTAJ DALEJ
Użądlenia owadów
Wiosna, lato to piękne pory roku, jest słonecznie i ciepło, wszyscy wtedy ubierają koszulki z krótkim rękawem, sukienki, krótkie spodenki. Wtedy też jest najwięcej owadów, a nasze bardziej odsłonięte ciała są dla nich łatwym celem…
Depresja
Depresja jest chorobą cywilizacyjną. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) depresja jest najczęściej występującą chorobą psychiczną na świecie. Globalnie dotyka 300 milionów osób z największą liczbą przypadków w krajach wysoko…
Narkolepsja
Narkolepsja jest chorobą neuropsychiatryczną, która objawia się m.in. niekontrolowanym zasypianiem w ciągu dnia, nawet po kilka razy dziennie. Szacuje się, że na narkolepsję choruje 0,03 – 0,16% społeczeństwa, więc występuje stosunkowo…