Awokado inaczej nazywane jest smaczliwką wdzięczną lub gruszką miłości. To najbardziej kaloryczny, a jednocześnie jeden z najbardziej wartościowych owoców.
Awokado posiada tłusty, kremowy, jasnozielony miąższ, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Idealnie nadaje się zarówno do potraw słonych jak i słodkich. Jedną z najbardziej znanych jest meksykańskie Guacamole, czyli sos na bazie awokado z limonką, kolendrą i pomidorami.
Świetnym pomysłem jest też masełko z awokado, czyli po prostu zmiksowany owoc z odrobiną cytryny, soli i pieprzu. Idealnie zastąpi tradycyjne „smarowidło”.
Awokado ze względu na swoją konsystencję świetnie nadaje się jako baza do kremów i sosów także tych na słodko. Można je użyć nawet do produkcji domowych lodów, a jedynym ograniczeniem jest nasza fantazja… CZYTAJ DALEJ
Migrena – jak ją leczyć
Jednym z najbardziej uciążliwych problemów, z którymi pacjenci zgłaszają się do poradni lekarskiej oraz apteki jest ból głowy. Może mieć on charakter pojedynczych epizodów bólowych lub stanowić nawracający problem. Dotyczy przede wszystkim dorosłych…
Zespół policystycznych jajników
Choć zespół policystycznych jajników (ang. polycystic ovary syndrome, PCOS) jako jednostka chorobowa został opisany dopiero w latach 30. ubiegłego wieku już teraz wskazuje się, że jest to najczęstsze schorzenie endokrynologiczne wśród…
Kolonoskopia
Zachorowalność na choroby dolnego odcinka układu pokarmowego są coraz większym problemem w społeczeństwie. Wśród najczęstszych nowotworów w Polsce wymienia się raka jelita grubego. Badaniem, które umożliwia wykrycie zmian chorobowych…