Awokado inaczej nazywane jest smaczliwką wdzięczną lub gruszką miłości. To najbardziej kaloryczny, a jednocześnie jeden z najbardziej wartościowych owoców.
Awokado posiada tłusty, kremowy, jasnozielony miąższ, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Idealnie nadaje się zarówno do potraw słonych jak i słodkich. Jedną z najbardziej znanych jest meksykańskie Guacamole, czyli sos na bazie awokado z limonką, kolendrą i pomidorami.
Świetnym pomysłem jest też masełko z awokado, czyli po prostu zmiksowany owoc z odrobiną cytryny, soli i pieprzu. Idealnie zastąpi tradycyjne „smarowidło”.
Awokado ze względu na swoją konsystencję świetnie nadaje się jako baza do kremów i sosów także tych na słodko. Można je użyć nawet do produkcji domowych lodów, a jedynym ograniczeniem jest nasza fantazja… CZYTAJ DALEJ
Sezon narciarski
Nastała zimowa aura, a wraz z nią oczekiwany przez miłośników narciarstwa sezon białego szaleństwa. Pomimo, że nie każdy z nas entuzjastycznie odnosi się do zimy z uwagi na potencjalne zagrożenia zdrowotne, krótsze dni i spadek nastroju…
Przechowywanie leków
W każdym gospodarstwie domowym znajduje się specjalne miejsce przeznaczone na domową apteczkę. Zawartość tej apteczki zależy przede wszystkim od chorób przewlekłych domowników oraz różnych dolegliwości, które mogą nagle wystąpić…
Czad – cichy zabójca
Na zewnątrz nastała zimowa aura. W naszych mieszkaniach panuje przyjemna, domowa atmosfera, wspierana przez różne formy ogrzewania, takie jak gazowe piece czy inne urządzenia grzewcze. Z kominów unosi się dym, który usuwa wszelkie szkodliwe…