Jest nas dwóch. Ja i mój brzuch”. Burczy, mruczy i stara się zwrócić na siebie uwagę. Zazwyczaj problemy gastryczne wzbudzają w nas zażenowanie. Czujemy się zawstydzeni kiedy nagle, niespodziewanie nasze brzuchy rozpoczynają arię niczym kocia orkiestra. Warto wtedy uśmiechnąć się i rzucić zabawne hasło dla rozładowania atmosfery i dodania sobie animuszu. Mimo wszystko każdy z nas chciałby, aby takich sytuacji zdarzało się jak najmniej. Zastanawiamy się także, co też się dzieje w naszych trzewiach. Skąd biorą się dziwne dolegliwości i jak im zapobiec?
Wzdęcia dotykają każdego z nas. Jedni przechodzą je łagodnie, a u innych można wręcz usłyszeć jak jelita pracują. Wzdęcia to nic innego jak NADMIAR GAZÓW W UKŁADZIE POKARMOWYM, które nie mając ujścia przelewają się, chlupoczą i burczą. Jednocześnie naciskają na błony śluzowe co wzmaga dyskomfort i w wielu przypadkach może doprowadzić do reakcji bólowej. Do układu pokarmowego powietrze dostaje się przede wszystkim podczas jedzenia. Niewielka ilość powietrza zostaje połknięta wraz z kolejnymi kęsami pożywienia, czy podczas mówienia kiedy przełykamy ślinę. GAZY SĄ RÓWNIEŻ EFEKTEM PROCESÓW TRAWIENNYCH I FERMENTACJI BAKTERYJNEJ. W tym przypadku ilość nadmiarowego powietrza w układzie pokarmowym zależna jest od tego co spożywamy, oraz od stanu naszych jelit. Pamiętajmy, że okresowe wzdęcia to zupełnie normalny objaw pracy jelit. Jednakże jeśli gazy stają się częste, a także towarzyszą im nudności i bóle brzucha oraz zmiany w sposobie i częstości wypróżnienia, należy zasięgnąć porady lekarza specjalisty. Tego typu wzdęcia mogą stanowić początkowy objaw dużo poważniejszych chorób takich jak: choroba refluksowa, choroby zapalne jelit oraz problemów z trawieniem, wątrobą czy trzustką… CZYTAJ DALEJ
Zdrowe koktaje
Szpinak dokładnie myjemy. Banana, pomarańczę i kiwi obieramy i wrzucamy do blendera. Dodajemy awokado, wyciśnięty sok z cytryny i siemię lniane. Blendujemy. SKŁADNIKI: garść szpinaku, 1 banan, 1 pomarańcza, 1 kiwi, ½ awokado….
Czas na szparagi
Sezon na szparagi nadal trwa. Pojawiły się na straganach już z początkiem maja, ale cieszyć się nimi możemy jedynie kilka tygodni. Dlatego nie zwlekaj i sięgnij po to wyjątkowe sezonowe warzywo. Szparagi w 100 gramach zawierają zaledwie 20 kilokalorii…
Jak czytać etykiety
Coraz więcej mówi się o tym, że należy czytać etykiety, sprawdzać skład kupowanych produktów i świadomie podejmować w sklepie decyzje, dotyczące tego, co znajdzie się w naszym koszyku, a w konsekwencji także na talerzu. I słusznie! Wszystko…