Święta Wielkanocne to czas, który każdemu z nas kojarzyć się może różnie. Dla jednych oznacza skupienie, dla innych chwile spędzone z rodziną. Przywodzi na myśl wiosnę i radość. Niezmiennie jednak symbolem Wielkanocy są jajka! Oznaczają narodziny nowego życia i dlatego to właśnie one królują na naszych stołach w tym szczególnym czasie. W tym numerze przybliżymy Państwu ich niezwykłe właściwości.
Jajka, choć są niezwykle cennym produktem, od wielu lat niesłusznie mają złą sławę, głównie z uwagi znajdujący się w nich cholesterol. Szkodliwość cholesterolu to jeden z największych żywieniowych, wciąż powtarzanych mitów. Przy jego udziale syntetyzowanych jest wiele hormonów oraz witamina D, a organem, któremu jest on absolutnie niezbędny jest mózg. Ponadto zdecydowana większość cholesterolu produkowana jest przez nasz organizm, a jedynie nieznaczną część dostarczamy wraz z pożywieniem. Ilość zjadanego cholesterolu nie koreluje bezpośrednio z jego poziomem we krwi! Miażdżyca, której obawia się większość osób, spowodowana jest uszkodzeniem naczyń krwionośnych m. in. na skutek stanów zapalnych toczących się w organizmie oraz procesów utleniania wolnorodnikowego. Cholesterol trafia tam, by te szkody spowodowane niewłaściwym trybem życia naprawić. Obecnie Światowa Organizacja Zdrowia zaleca jedzenie do 10 jaj tygodniowo. Nie musimy się zatem ich obawiać. Warto jednak pamiętać, że jajka mogą być silnym alergenem, dlatego rekomenduje się ich rotację w diecie na przestrzeni tygodnia i spożywanie co 2-3 dni, a nie codziennie. Przede wszystkim należy zachować ostrożność u osób cierpiących na choroby autoimmunologiczne takie jak np. Hashimoto, ponieważ w niektórych przypadkach jaja mogą nasilać produkcję przeciwciał i potęgować objawy choroby… CZYTAJ DALEJ
Dieta bez wyrzeczeń
Jednym z najczęstszych postanowień noworocznych jest dieta. Odchudzająca dieta. Wraz z nadejściem Nowego Roku obiecujemy sobie wziąć się za siebie, kupujemy karnet na siłownię i wyrzucamy z naszego menu słodycze. Przechodzimy na restrykcyjną dietę….
Siemię lniane
Siemię lniane to po prostu nasiona lnu zwyczajnego. Te niepozorne ziarenka warto włączyć do swojego jadłospisu na stałe. Doskonale znają je osoby cierpiące na chorobę wrzodową, ale warto się nimi zainteresować niezależnie od występowania…..
Napij się
Wydawać by się mogło, że świadomość Polaków dotycząca tematyki zdrowia czy odżywiania wzrasta. Siłownie pękają w szwach, co rusz powstają sklepy z żywnością ekologiczną, a w sieci bez trudu znajdziemy zdrowe przepisy. Można by było zatem sądzić….