Mięta
Rośliny stanowią cenne źródło związków farmakologicznych odgrywających dużą rolę we współczesnej medycynie. Popularnymi, wykorzystywanymi nie tylko w medycynie, ale również w przemyśle m.in. perfumeryjnym są gatunki mięty należące do…
Wiesiołek
Wiesiołek dwuletni (łac. Oenothera biennis) to znana od dawna roślina o właściwościach leczniczych. Pochodzi z Ameryki, ale jest rozpowszechniona w całej Europie. W Polsce można ją spotkać w parkach, ogrodach, ale i na łąkach oraz terenach…
Imbir – właściwości lecznicze
Imbir (łac. Zingiber officinale Roscol) to znana od wieków roślina, którą obecnie uprawia się w tropikalnej Azji, Indiach, Chinach i Ameryce. Do celów leczniczych i kulinarnych wykorzystuje się jej korzeń. Ze względu na wysoką zawartość…
Kwasy omega-3
Tłuszcze stanowią bardzo istotny składnik odżywczy, który spełnia w naszym organizmie wiele ważnych funkcji. Przede wszystkim są materiałem, z którego wszystkie tkanki i narządy czerpią energię. Ponadto są odpowiedzialne za wchłanianie…
Olej lniany
Len zwyczajny to roślina znana na całym świecie i służąca ludzkości od tysiącleci. Świadczy o tym już sama nazwa rośliny – łac. Linum usitatissimum oznacza „przydatny”. Początkowo wykorzystywano go jako pożywienie, potem także w…
Czosnek – naturalny antybiotyk
Na przełomie ostatnich 100 lat powstało wiele leków, które pomogły ludzkości w zwalczaniu chorób. Wiele z nich otrzymano z roślin, które są bogactwem dobroczynnych substancji dla człowieka. Najbardziej znaną z tych roślin jest czosnek…