Marskość wątroby (łac. cirrhosis hepatis) to nieuleczalna, przewlekła choroba wątroby, która rozwija się latami. Polega na włóknieniu miąższu wątroby, co prowadzi do uszkodzenia jej struktury – zwłóknienia zastępują zdrową tkankę. W wyniku tych zmian wątroba pracuje coraz gorzej i nie radzi sobie ze spełnianiem swoich funkcji – przestaje usuwać toksyny, nie jest w stanie produkować żółci i czynników krzepnięcia krwi, nie przetwarza leków, hormonów i składników odżywczych.

W zależności od tego, co jest przyczyną marskości, można wyróżnić jej kilka rodzajów: • marskość uwarunkowana genetycznie • marskość autoimmunologiczna • marskość alkoholowa • marskość wywołana lekami i substancjami toksycznymi • marskość zastoinowa • marskość pozapalna • marskość żółciowa PRZYCZYNY MARSKOŚCI WĄTROBY Przyczyn marskości wątroby jest wiele. Niejednokrotnie u jednego pacjenta może występować kilka z nich. Aby doszło do rozwoju choroby, czynnik wyzwalający musi zazwyczaj oddziaływać długo. Najczęściej spotykana jest marskość alkoholowa. Powstaje ona, gdyż alkohol blokuje metabolizm składników odżywczych – białek, węglowodanów, tłuszczy. ZAOBSERWOWANO, ŻE REGULARNE SPOŻYWANIE NIEWIELKICH ILOŚCI ALKOHOLU CZĘSTO PRZYCZYNIA SIĘ DO WYSTĄPIENIA MARSKOŚCI BARDZIEJ, NIŻ RZADKIE SPOŻYWANIE GO W DUŻYCH ILOŚCIACH. Bardzo dobrym przykładem są tutaj Francuzi, którzy niemalże codziennie piją do posiłków wino… CZYTAJ DALEJ