W ciągu naszego życia spotykamy się z lekarzami różnych specjalizacji. Prawdopodobnie często zdarza się nam wizyta u laryngologa, stomatologa czy okulisty. Jeszcze częściej zaglądamy do internisty, w przypadku osób dorosłych, czy pediatry, kiedy wizyta lekarska dotyczy naszych dzieci lub wnuków. Wśród lekarzy znajduje się także specjalista, który może budzić pewien niepokój. Dosyć zawiła nazwa jego specjalności, a także badania jakie zdarza mu się zlecić mogą być nie do końca zrozumiałe dla pacjenta, który zawitał do jego gabinetu pierwszy raz. Mowa o gastroenterologu.
CO TO JEST KOLONOSKOPIA? Gastroenterologia to dziedzina medycyny, która zajmuje się przede wszystkim schorzeniami całego układu pokarmowego oraz dróg żółciowych. W niniejszym artykule zajmiemy się przedstawieniem jednego z często zalecanych przez specjalistę gastroenterologa badań. Chcemy rozwiać wszelkie wątpliwości, które skrywają się za trudną nazwą – kolonoskopią, oraz zapewnić o prostocie tego zabiegu i przepędzić wszelki strach, który może towarzyszyć pacjentowi podczas przygotowywania się do badania. Badanie kolonoskopowe zalicza się do grupy badań endoskopowych. ENDOSKOPEM NAZYWAMY GIĘTKIE URZĄDZENIE, KTÓRE ZAKOŃCZONE JEST KAMERKĄ. Posiada także własne źródło światła. Wyglądem przypomina długą, zazwyczaj ciemną, wąską rurkę. Narzędzie to stosowane jest podczas badań, w których lekarz chce obejrzeć wnętrze np. przewodu pokarmowego. Stąd też dwoma podstawowymi narzędziami endoskopowymi używanymi przez gastroenterologa są: gastroskop – który umożliwia wgląd do górnych partii przewodu pokarmowego tj. przełyku, żołądka i dwunastnicy, oraz kolonoskop – dzięki, któremu lekarz może obejrzeć dolne partie tego przewodu czyli odbytnicę, jelito grube oraz zastawkę krętniczo-kątniczą (fałd błony śluzowej, który rozdziela jelito grube od jelita cienkiego). Obraz z kamery kolonoskopu rzucony jest na ekran, który podczas całego badania jest pilnie obserwowany przez lekarza. WSKAZANIA DO ZABIEGU Poza zbieraniem informacji w formie obrazu, endoskopu używa się również do pobierania wycinków błony śluzowej układu pokarmowego… CZYTAJ DALEJ
Krztusiec
Krztusiec, znany również pod nazwą koklusz, to ostra choroba zakaźna, wywoływana przez gram ujemną, tlenową bakterię – pałeczkę krztuśca (Bordetella pertussis). Zarazić możemy się nią od osoby chorej drogą kropelkową – poprzez kaszel czy kichanie…
Nowotwór płuc
Rak płuc – dla wielu to hasło brzmi jak wyrok. Agresywny, trudny do wyleczenia i rzadko diagnozowany we wczesnej fazie. Tymczasem okazuje się, że można zmniejszyć szanse na pojawienie się tej choroby, a jeśli zachorujemy i wykryjemy zmiany….
Operacja zaćmy
Zaćma (łac. cataracta) jest jedną z najczęściej występujących chorób oczu. Według WHO powoduje ona ponad 50% przypadków ślepoty na świecie. Według różnych danych, w Polsce choruje na nią już blisko milion osób. Mimo, że można ją operować, często…