W ciągu naszego życia spotykamy się z lekarzami różnych specjalizacji. Prawdopodobnie często zdarza się nam wizyta u laryngologa, stomatologa czy okulisty. Jeszcze częściej zaglądamy do internisty, w przypadku osób dorosłych, czy pediatry, kiedy wizyta lekarska dotyczy naszych dzieci lub wnuków. Wśród lekarzy znajduje się także specjalista, który może budzić pewien niepokój. Dosyć zawiła nazwa jego specjalności, a także badania jakie zdarza mu się zlecić mogą być nie do końca zrozumiałe dla pacjenta, który zawitał do jego gabinetu pierwszy raz. Mowa o gastroenterologu.
CO TO JEST KOLONOSKOPIA? Gastroenterologia to dziedzina medycyny, która zajmuje się przede wszystkim schorzeniami całego układu pokarmowego oraz dróg żółciowych. W niniejszym artykule zajmiemy się przedstawieniem jednego z często zalecanych przez specjalistę gastroenterologa badań. Chcemy rozwiać wszelkie wątpliwości, które skrywają się za trudną nazwą – kolonoskopią, oraz zapewnić o prostocie tego zabiegu i przepędzić wszelki strach, który może towarzyszyć pacjentowi podczas przygotowywania się do badania. Badanie kolonoskopowe zalicza się do grupy badań endoskopowych. ENDOSKOPEM NAZYWAMY GIĘTKIE URZĄDZENIE, KTÓRE ZAKOŃCZONE JEST KAMERKĄ. Posiada także własne źródło światła. Wyglądem przypomina długą, zazwyczaj ciemną, wąską rurkę. Narzędzie to stosowane jest podczas badań, w których lekarz chce obejrzeć wnętrze np. przewodu pokarmowego. Stąd też dwoma podstawowymi narzędziami endoskopowymi używanymi przez gastroenterologa są: gastroskop – który umożliwia wgląd do górnych partii przewodu pokarmowego tj. przełyku, żołądka i dwunastnicy, oraz kolonoskop – dzięki, któremu lekarz może obejrzeć dolne partie tego przewodu czyli odbytnicę, jelito grube oraz zastawkę krętniczo-kątniczą (fałd błony śluzowej, który rozdziela jelito grube od jelita cienkiego). Obraz z kamery kolonoskopu rzucony jest na ekran, który podczas całego badania jest pilnie obserwowany przez lekarza. WSKAZANIA DO ZABIEGU Poza zbieraniem informacji w formie obrazu, endoskopu używa się również do pobierania wycinków błony śluzowej układu pokarmowego… CZYTAJ DALEJ
Na czym smażyć?
Temat smażenia przewija się często zarówno w dyskusjach dietetyków, jak i osób niezwiązanych zawodowo z żywieniem. Budzi wiele kontrowersji, a czasami rodzi także spory. W internecie możemy znaleźć niezliczoną liczbę porad na temat doboru…
Nowotwór piersi
Nowotwór piersi to najczęściej występujący wśród kobiet nowotwór w Polsce. Szacuje się, że stanowi nawet około 20-23% wszystkich zachorowań na nowotwory złośliwe. Jest to również nowotwór najczęściej występujący u mieszkanek krajów wysoko rozwiniętych…
Sprzątnij plastik ze swojego życia
Towarzyszy nam w zasadzie wszędzie, każdego dnia, potrafi przybierać różne formy, cały czas jest na wyciągnięcie ręki, otaczamy się nim, wykorzystujemy. Stanowi zagrożenie dla środowiska naturalnego i nas samych…