apteka-niezapominajka
newsletter
  • LOKALIZACJE
  • e-apteka
  • CZYTELNIA
  • KARIERA
  • O NAS
  • FRANCZYZA
  • KONTAKT
Zaznacz stronę


Badacze wzięli pod lupę usuwanie pestycydów z owoców i warzyw, które jest możliwe do wykonania w warunkach domowych. W tym celu ekologiczne jabłka, zostały potraktowane pestycydami: tiabendazol oraz fosmet. Następnie myto owoce w trzech różnych płynach: w wodzie z kranu, 1% roztworze wody z sodą oraz środkiem dezynfekującym. Jak się okazało najbardziej skuteczny był roztwór sody! Po kilkunastu minutach usunięto 80% tiabendazolu i 96% fosmetu. Rozbieżności procentowe są najprawdopodobniej spowodowane różnicami we wnikaniu pestycydów. Pamiętajmy! Skuteczność mycia owoców i warzyw roztworem sody jest tym mniejsza, im bardziej pestycydy wniknęły w głąb produktu. Badania zostały opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry

CZYTAJ DALEJ

Polska ziemniakiem stoi

Polska ziemniakiem stoi

mar 27, 2018 | Ciekawostki

  Według badań 42% Polaków je ziemniaki jako dodatek do obiadu. Tylko 4% z nas wybiera ryż, zaś po kaszę sięga tylko 2% rodaków. Ponad połowa Polaków deklaruje, że najbardziej lubi tradycyjne polskie potrawy przy przygotowaniu których wykorzystuje się ziemniaki....

czytaj dalej

A Ty – nitkujesz zęby?

A Ty – nitkujesz zęby?

mar 27, 2018 | Ciekawostki

  Według raportu zleconego przez Ministerstwo Zdrowia 99,9 % dorosłych Polaków w wieku 35-44 lat ma próchnicę. Problem dotyczy niemal wszystkich naszych rodaków! Mimo tych przerażających statystyk, jesteśmy narodem, który często z higieną jamy ustnej jest na...

czytaj dalej

Cheat meal

Cheat meal

mar 27, 2018 | Ciekawostki

  Cheat meal to tzw. oszukany posiłek, czyli nic innego jak kontrolowane odstępstwo od codziennej, zdrowej diety. Może to być kawałek ulubionego ciasta, lody czy hamburger. Ważne jednak by był to jeden posiłek, nie częściej niż raz w tygodniu. Umówiłaś się z...

czytaj dalej

« Starsze wpisy
Kolejne wpisy »
Temat miesiąca Zdrowie Uroda Dieta Ciekawostki ☰

Polityka prywatności



ZOSTAŃ Z NAMI W KONTAKCIE


newsletter