apteka-niezapominajka
newsletter
  • LOKALIZACJE
  • e-apteka
  • CZYTELNIA
  • KARIERA
  • O NAS
  • FRANCZYZA
  • KONTAKT
Zaznacz stronę


Badacze wzięli pod lupę usuwanie pestycydów z owoców i warzyw, które jest możliwe do wykonania w warunkach domowych. W tym celu ekologiczne jabłka, zostały potraktowane pestycydami: tiabendazol oraz fosmet. Następnie myto owoce w trzech różnych płynach: w wodzie z kranu, 1% roztworze wody z sodą oraz środkiem dezynfekującym. Jak się okazało najbardziej skuteczny był roztwór sody! Po kilkunastu minutach usunięto 80% tiabendazolu i 96% fosmetu. Rozbieżności procentowe są najprawdopodobniej spowodowane różnicami we wnikaniu pestycydów. Pamiętajmy! Skuteczność mycia owoców i warzyw roztworem sody jest tym mniejsza, im bardziej pestycydy wniknęły w głąb produktu. Badania zostały opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry

CZYTAJ DALEJ

Made in… Italy!

Made in… Italy!

mar 27, 2018 | Ciekawostki

  Bloomberg Global Health Index to ranking najzdrowszych krajów świata. W tegorocznej edycji, spośród 163 państw I miejsce na podium zajęły… Włochy! Kraje zostały ocenione według takich kryteriów jak: długość życia, przyczyny śmierci, poziom ciśnienia…

czytaj dalej

Zawał serca a pogoda

Zawał serca a pogoda

mar 27, 2018 | Ciekawostki

  Badania prowadzone na przestrzeni 16 lat wykazały, że temperatura powietrza jest jednym z czynników zwiększających ryzyko zawału serca. Średnia liczba ataków była zdecydowanie wyższa w niskich temperaturach w porównaniu do wyższych. W przeliczeniu…

czytaj dalej

Żonaci mężczyźni żyją dłużej!

Żonaci mężczyźni żyją dłużej!

mar 27, 2018 | Ciekawostki

  Mężczyźni będący w związkach małżeńskich żyją około 10 lat dłużej od pozostałych. Ponadto, aż 43% z nich przyznaje, że czuje się bardzo szczęśliwa, podczas gdy panowie pozostający w nieformalnych związkach twierdzą tak tylko w 24%, a single w 20%. Żonaci...

czytaj dalej

« Starsze wpisy
Kolejne wpisy »
Temat miesiąca Zdrowie Uroda Dieta Ciekawostki ☰

Polityka prywatności



ZOSTAŃ Z NAMI W KONTAKCIE


newsletter