apteka-niezapominajka
newsletter
  • LOKALIZACJE
  • e-apteka
  • CZYTELNIA
  • KARIERA
  • O NAS
  • FRANCZYZA
  • KONTAKT
Zaznacz stronę


Badacze wzięli pod lupę usuwanie pestycydów z owoców i warzyw, które jest możliwe do wykonania w warunkach domowych. W tym celu ekologiczne jabłka, zostały potraktowane pestycydami: tiabendazol oraz fosmet. Następnie myto owoce w trzech różnych płynach: w wodzie z kranu, 1% roztworze wody z sodą oraz środkiem dezynfekującym. Jak się okazało najbardziej skuteczny był roztwór sody! Po kilkunastu minutach usunięto 80% tiabendazolu i 96% fosmetu. Rozbieżności procentowe są najprawdopodobniej spowodowane różnicami we wnikaniu pestycydów. Pamiętajmy! Skuteczność mycia owoców i warzyw roztworem sody jest tym mniejsza, im bardziej pestycydy wniknęły w głąb produktu. Badania zostały opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry

CZYTAJ DALEJ

Uzależnienie od gier

Uzależnienie od gier

paź 2, 2018 | Ciekawostki

  W czerwcu tego roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), wpisała uzależnienie od gier do najnowszej Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób ICD-11. Uzależnienie to charakteryzują powtarzające się od ponad 12 miesięcy epizody, podczas których gracz traci poczucie…

czytaj dalej

Grypa, a ryzyko zawału

Grypa, a ryzyko zawału

sie 3, 2018 | Ciekawostki

  Wyniki obserwacji opublikowane w New England Journal of Medicine wykazały, że u pacjentów z grypą potwierdzoną badaniem laboratoryjnym aż 6-krotnie wzrasta ryzyko zawału serca, przy czym największe jest ono w pierwszym tygodniu od zdiagnozowania grypy…

czytaj dalej

Niedowaga a menopauza

Niedowaga a menopauza

cze 8, 2018 | Ciekawostki

  Według naukowców niedowaga może zwiększać ryzyko przedwczesnej menopauzy. Co oznacza przedwczesnej? Definiuje się ją jako przekwitanie przed 45. rokiem życia. Przeanalizowano dane około 80 000 kobiet i okazało się, że kobiety z BMI powyżej…

czytaj dalej

« Starsze wpisy
Kolejne wpisy »
Temat miesiąca Zdrowie Uroda Dieta Ciekawostki ☰

Polityka prywatności



ZOSTAŃ Z NAMI W KONTAKCIE


newsletter