Dynia jest niskokaloryczna w 100 g ma zaledwie 26 kilokalorii. Jednocześnie ma bardzo dużo wartości odżywczych. Zawiera aż 340 mg potasu podczas gdy jeden z najbardziej zasobnych w ten pierwiastek owoców banan, ma 358 mg w tej samej ilości. Dynia jest też jednym z najlepszych roślinnych źródeł witaminy A w formie beta karotenu – w 100 g zawiera jej aż 8513 IU. Dla porównania marchew zawiera 21 384 IU, a mango 1082 IU.
Niezwykle cenne są również pestki dyni. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę E, a także magnez, potas, fosfor czy cynk. Ponadto są znane jako domowy środek na pozbycie się pasożytów. Pestki dyni zawierają bowiem kukurbitacynę znaną z właściwości przeciwpasożytniczych. Ponadto substancja ta wpływa na wydzielanie soku żołądkowego pobudzając trawienie. Należy jednak pamiętać, że najcenniejsze są świeże pestki dyni! Czy wiesz, że w Polsce istnieje farma dyń, która jest otwarta dla chętnych? Farma przygotowuje edukacyjne wycieczki dla dzieci w czasie których organizowane jest wyjście na pole dyniowe, gdzie dzieci zbierają swoje dynie. Farma znajduje się w Warszawie, a organizatorzy zapraszają w sezonie dyniowym między 15 września, a 31 października… CZYTAJ DALEJ
Kurkuma
Kurkuma (Curcuma longa) to bardzo ważny składnik kuchni indyjskiej. Ta bardzo silnie barwiąca przyprawa ma formę kłącza podobnego do imbiru. Można jej używać jako dodatek do niemal wszystkiego: napojów, sosów, zup, ryżu i marynat….
Dieta matki karmiącej
Wokół diety matki karmiącej piersią narosło bardzo dużo mitów. Informacje powielane przez kolejne pokolenia krążą i są utrwalane w świadomości społeczeństwa. Niestety, wiele z nich jest nieprawdziwych, co w konsekwencji często powoduje…
Grzyby
Wiele razy słyszałeś, że grzyby nie mają żadnych wartości? Nic bardziej mylnego! Nie bez powodu grzyby nazywa się mięsem lasu. Większość ich masy stanowi woda, natomiast sucha masa grzybów to w
przeważającej mierze białko……