Dynia jest niskokaloryczna w 100 g ma zaledwie 26 kilokalorii. Jednocześnie ma bardzo dużo wartości odżywczych. Zawiera aż 340 mg potasu podczas gdy jeden z najbardziej zasobnych w ten pierwiastek owoców banan, ma 358 mg w tej samej ilości. Dynia jest też jednym z najlepszych roślinnych źródeł witaminy A w formie beta karotenu – w 100 g zawiera jej aż 8513 IU. Dla porównania marchew zawiera 21 384 IU, a mango 1082 IU.
Niezwykle cenne są również pestki dyni. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę E, a także magnez, potas, fosfor czy cynk. Ponadto są znane jako domowy środek na pozbycie się pasożytów. Pestki dyni zawierają bowiem kukurbitacynę znaną z właściwości przeciwpasożytniczych. Ponadto substancja ta wpływa na wydzielanie soku żołądkowego pobudzając trawienie. Należy jednak pamiętać, że najcenniejsze są świeże pestki dyni! Czy wiesz, że w Polsce istnieje farma dyń, która jest otwarta dla chętnych? Farma przygotowuje edukacyjne wycieczki dla dzieci w czasie których organizowane jest wyjście na pole dyniowe, gdzie dzieci zbierają swoje dynie. Farma znajduje się w Warszawie, a organizatorzy zapraszają w sezonie dyniowym między 15 września, a 31 października… CZYTAJ DALEJ
Dieta bez wyrzeczeń
Jednym z najczęstszych postanowień noworocznych jest dieta. Odchudzająca dieta. Wraz z nadejściem Nowego Roku obiecujemy sobie wziąć się za siebie, kupujemy karnet na siłownię i wyrzucamy z naszego menu słodycze. Przechodzimy na restrykcyjną dietę….
Siemię lniane
Siemię lniane to po prostu nasiona lnu zwyczajnego. Te niepozorne ziarenka warto włączyć do swojego jadłospisu na stałe. Doskonale znają je osoby cierpiące na chorobę wrzodową, ale warto się nimi zainteresować niezależnie od występowania…..
Napij się
Wydawać by się mogło, że świadomość Polaków dotycząca tematyki zdrowia czy odżywiania wzrasta. Siłownie pękają w szwach, co rusz powstają sklepy z żywnością ekologiczną, a w sieci bez trudu znajdziemy zdrowe przepisy. Można by było zatem sądzić….