Dynia jest niskokaloryczna w 100 g ma zaledwie 26 kilokalorii. Jednocześnie ma bardzo dużo wartości odżywczych. Zawiera aż 340 mg potasu podczas gdy jeden z najbardziej zasobnych w ten pierwiastek owoców banan, ma 358 mg w tej samej ilości. Dynia jest też jednym z najlepszych roślinnych źródeł witaminy A w formie beta karotenu – w 100 g zawiera jej aż 8513 IU. Dla porównania marchew zawiera 21 384 IU, a mango 1082 IU.
Niezwykle cenne są również pestki dyni. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę E, a także magnez, potas, fosfor czy cynk. Ponadto są znane jako domowy środek na pozbycie się pasożytów. Pestki dyni zawierają bowiem kukurbitacynę znaną z właściwości przeciwpasożytniczych. Ponadto substancja ta wpływa na wydzielanie soku żołądkowego pobudzając trawienie. Należy jednak pamiętać, że najcenniejsze są świeże pestki dyni! Czy wiesz, że w Polsce istnieje farma dyń, która jest otwarta dla chętnych? Farma przygotowuje edukacyjne wycieczki dla dzieci w czasie których organizowane jest wyjście na pole dyniowe, gdzie dzieci zbierają swoje dynie. Farma znajduje się w Warszawie, a organizatorzy zapraszają w sezonie dyniowym między 15 września, a 31 października… CZYTAJ DALEJ
Mniej śmieć
Kultura nadmiernej konsumpcji niesie ze sobą duże koszty społeczne oraz ekologiczne, przyczyniając się do marnotrawstwa dóbr naturalnych oraz pracy ludzkiej. To właśnie w konsumpcjonizm – nieumiarkowane i bezrefleksyjne zaspokajanie wtórnych…
Przegląd popularnych diet
Co rusz w mediach pojawia się nowa rewolucyjna dieta, która ma odmienić życie stosujących ją osób. Odchudzić, odmłodzić, uzdrowić, w dodatku bez efektu jojo. Na fali entuzjazmu w szybkim tempie rośnie grono zwolenników nowego rozwiązania żywieniowego…
Przechowywanie żywności
Zaplanowana lista zakupów, kilka godzin spędzonych w sklepie, powrót do domu z pełnymi torbami… I co dalej? Co wkładamy do lodówki, a co zostawiamy poza nią? Jak długo możemy przechowywać żywność, aby pozostała wartościowa i w pełni bezpieczna…