Dynia jest niskokaloryczna w 100 g ma zaledwie 26 kilokalorii. Jednocześnie ma bardzo dużo wartości odżywczych. Zawiera aż 340 mg potasu podczas gdy jeden z najbardziej zasobnych w ten pierwiastek owoców banan, ma 358 mg w tej samej ilości. Dynia jest też jednym z najlepszych roślinnych źródeł witaminy A w formie beta karotenu – w 100 g zawiera jej aż 8513 IU. Dla porównania marchew zawiera 21 384 IU, a mango 1082 IU.
Niezwykle cenne są również pestki dyni. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę E, a także magnez, potas, fosfor czy cynk. Ponadto są znane jako domowy środek na pozbycie się pasożytów. Pestki dyni zawierają bowiem kukurbitacynę znaną z właściwości przeciwpasożytniczych. Ponadto substancja ta wpływa na wydzielanie soku żołądkowego pobudzając trawienie. Należy jednak pamiętać, że najcenniejsze są świeże pestki dyni! Czy wiesz, że w Polsce istnieje farma dyń, która jest otwarta dla chętnych? Farma przygotowuje edukacyjne wycieczki dla dzieci w czasie których organizowane jest wyjście na pole dyniowe, gdzie dzieci zbierają swoje dynie. Farma znajduje się w Warszawie, a organizatorzy zapraszają w sezonie dyniowym między 15 września, a 31 października… CZYTAJ DALEJ
Jadłospis na lato
W tym numerze dwumiesięcznika „Nie zapominaj o zdrowiu”, wychodzimy naprzeciw wszystkim osobom dbającym o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Przedstawiamy gotowy, całodzienny jadłospis będący inspiracją i motywacją do zdrowego, ale przede wszystkim…
Jadłospis na diecie aip
Badania wykazały spadek przeciwciał aTPO u pacjentów leczonych selenem w dawce 200 μg dziennie. Szacuje się, że nawet w 90-95% przyczyną niedoczynności tarczycy jest choroba Hashimoto. Jod jest pierwiastkiem absolutnie niezbędnym dla prawidłowej pracy tarczycy…