W międzywojennej Polsce cukier uchodził za towar luksusowy. Jego cena po przeliczeniu wynosiła, aż około 16 złotych! To właśnie w tamtym okresie powstał znany slogan reklamowy „Cukier krzepi”, którego autorem był Melchior Wańkowicz. Pisarz otrzymał za to znane hasło astronomiczne na tamte czasy wynagrodzenie. Plakaty propagandowe odniosły zamierzony skutek, spożycie cukru w Polsce systematycznie rosło. Choć na przestrzeni dziesięcioleci podejście do tego produktu diametralnie się zmieniło, to nadal hasło „cukier” wywołuje wiele emocji. Co obecnie wiemy na jego temat? Jak jego spożycie wpływa na organizm? I czym można go zastąpić? Na te i inne nurtujące pytania odpowiadamy w niniejszym artykule.
Obecna wiedza na temat cukru jest znacznie bardziej rozległa niż w czasach międzywojnia. Jednak skutki jego popularyzacji, pomimo licznych badań i dostępu do wiedzy, ponosimy do dziś. O tym jak bardzo pożądany jest cukier, przekonaliśmy się całkiem niedawno, bo w 2011 roku, kiedy to jego ceny znacznie wzrosły, a nagłówki gazet krzyczały „Panika w sklepach. Ludzie rzucili się na cukier”. Klienci masowo wykupywali całe zgrzewki cukru, robiąc zapasy mające zabezpieczyć ich portfele przed kolejnymi podwyżkami cen. W wielu sklepach zabrakło cukru, niektóre sieci wprowadziły nawet limity zakupu określonej ilości kilogramów na osobę. Popyt rósł w gigantycznym tempie, a cukrownie tylko zacierały ręce przyglądając się szaleństwu w sklepach. Pytanie czy cukier naprawdę jest towarem tak niezbędnym, że jego deficyt wzbudził ogólnopolską panikę?… CZYTAJ DALEJ
Depresja poporodowa
Baby blues, czyli smutek poporodowy różni się tym od depresji, że występuje głównie od około 4.-5. doby po porodzie i może utrzymywać się około 2-3 tygodnie. Szacuje się, że to zjawisko dotyka nawet 80% kobiet. Jego objawami są: rozdrażnienie…
Pielęgnacja skóry dziecka
Właściwa pielęgnacja skóry dziecka, a szczególnie niemowlęcia jest niezwykle ważną kwestią wpływającą bezpośrednio na zdrowie i samopoczucie naszej pociechy. To bardzo istotne zwłaszcza w okresie zimowym. Czynniki środowiskowe…
Jersinioza
Jersinioza jest dość rzadką chorobą odzwierzęcą wywoływaną obecnie przez kilka szczepów Gram-ujemnych bakterii chorobotwórczych. Wśród nich najgroźniejszym okazał się szczep pałeczek Yersinia enterocolitica, który przywędrował…