Tak, to już! Nadszedł długo wyczekiwany przez niektórych z nas czas w roku. Pojawiły się truskawki! To jedne z najbardziej lubianych owoców, na które sezon niestety trwa krótko. Zaczyna się z początkiem czerwca i kończy mniej więcej w połowie lipca. Tym bardziej warto skorzystać z bogactwa wartości odżywczych jakie oferują truskawki i jeść je na różne sposoby: w koktajlach, sałatkach, ciastach czy zwyczajnie solo. Warto także owoce te zamrozić lub przygotować na ich podstawie domowe dżemy, konfitury, soki czy nalewki.
Co ciekawe truskawki zostały wyhodowane przez człowieka całkiem niedawno, około 200 lat temu na skutek krzyżówki rosnących naturalnie poziomek. Są wyjątkowymi owocami z uwagi na fakt posiadania pestek nie we wnętrzu owocu, a na zewnątrz. Z tych pestek produkuje się olej znajdujący zastosowanie w pielęgnacji suchej, wymagającej regeneracji, dojrzałej skóry… CZYTAJ DALEJ
Zdrowe koktaje
Szpinak dokładnie myjemy. Banana, pomarańczę i kiwi obieramy i wrzucamy do blendera. Dodajemy awokado, wyciśnięty sok z cytryny i siemię lniane. Blendujemy. SKŁADNIKI: garść szpinaku, 1 banan, 1 pomarańcza, 1 kiwi, ½ awokado….
Czas na szparagi
Sezon na szparagi nadal trwa. Pojawiły się na straganach już z początkiem maja, ale cieszyć się nimi możemy jedynie kilka tygodni. Dlatego nie zwlekaj i sięgnij po to wyjątkowe sezonowe warzywo. Szparagi w 100 gramach zawierają zaledwie 20 kilokalorii…
Jak czytać etykiety
Coraz więcej mówi się o tym, że należy czytać etykiety, sprawdzać skład kupowanych produktów i świadomie podejmować w sklepie decyzje, dotyczące tego, co znajdzie się w naszym koszyku, a w konsekwencji także na talerzu. I słusznie! Wszystko…