Tak, to już! Nadszedł długo wyczekiwany przez niektórych z nas czas w roku. Pojawiły się truskawki! To jedne z najbardziej lubianych owoców, na które sezon niestety trwa krótko. Zaczyna się z początkiem czerwca i kończy mniej więcej w połowie lipca. Tym bardziej warto skorzystać z bogactwa wartości odżywczych jakie oferują truskawki i jeść je na różne sposoby: w koktajlach, sałatkach, ciastach czy zwyczajnie solo. Warto także owoce te zamrozić lub przygotować na ich podstawie domowe dżemy, konfitury, soki czy nalewki.
Co ciekawe truskawki zostały wyhodowane przez człowieka całkiem niedawno, około 200 lat temu na skutek krzyżówki rosnących naturalnie poziomek. Są wyjątkowymi owocami z uwagi na fakt posiadania pestek nie we wnętrzu owocu, a na zewnątrz. Z tych pestek produkuje się olej znajdujący zastosowanie w pielęgnacji suchej, wymagającej regeneracji, dojrzałej skóry… CZYTAJ DALEJ
Zielenina na talerzu
Zielone warzywa liściaste powinny się znaleźć na naszym talerzu każdego dnia. Ich wybór, szczególnie w sezonie jest tak duży, że każdy znajdzie coś dla siebie. Szpinak, rukola, roszponka, jarmuż, sałata, szczypiorek, koperek, pietruszka, rzeżucha, kolendra…
Przegląd diet
W poprzednim numerze „Nie zapominaj o zdrowiu” omówiliśmy dwie popularne diety odchudzające, które nie cieszą się dobrą sławą, a ich stosowanie może przynieść negatywne skutki dla naszego zdrowia. Tym razem zaprezentujemy…
Sezon na botwinkę
Botwina, czyli liście i korzenie młodego buraka, to sezonowy produkt, którym warto się zainteresować w okresie letnim i włączyć do swojego menu. Botwinę najczęściej wykorzystuje się do przygotowania zupy serwowanej z jajkiem, także w formie…