Tak, to już! Nadszedł długo wyczekiwany przez niektórych z nas czas w roku. Pojawiły się truskawki! To jedne z najbardziej lubianych owoców, na które sezon niestety trwa krótko. Zaczyna się z początkiem czerwca i kończy mniej więcej w połowie lipca. Tym bardziej warto skorzystać z bogactwa wartości odżywczych jakie oferują truskawki i jeść je na różne sposoby: w koktajlach, sałatkach, ciastach czy zwyczajnie solo. Warto także owoce te zamrozić lub przygotować na ich podstawie domowe dżemy, konfitury, soki czy nalewki.
Co ciekawe truskawki zostały wyhodowane przez człowieka całkiem niedawno, około 200 lat temu na skutek krzyżówki rosnących naturalnie poziomek. Są wyjątkowymi owocami z uwagi na fakt posiadania pestek nie we wnętrzu owocu, a na zewnątrz. Z tych pestek produkuje się olej znajdujący zastosowanie w pielęgnacji suchej, wymagającej regeneracji, dojrzałej skóry… CZYTAJ DALEJ
Jadłospis na lato
W tym numerze dwumiesięcznika „Nie zapominaj o zdrowiu”, wychodzimy naprzeciw wszystkim osobom dbającym o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Przedstawiamy gotowy, całodzienny jadłospis będący inspiracją i motywacją do zdrowego, ale przede wszystkim…
Jadłospis na diecie aip
Badania wykazały spadek przeciwciał aTPO u pacjentów leczonych selenem w dawce 200 μg dziennie. Szacuje się, że nawet w 90-95% przyczyną niedoczynności tarczycy jest choroba Hashimoto. Jod jest pierwiastkiem absolutnie niezbędnym dla prawidłowej pracy tarczycy…