Tak, to już! Nadszedł długo wyczekiwany przez niektórych z nas czas w roku. Pojawiły się truskawki! To jedne z najbardziej lubianych owoców, na które sezon niestety trwa krótko. Zaczyna się z początkiem czerwca i kończy mniej więcej w połowie lipca. Tym bardziej warto skorzystać z bogactwa wartości odżywczych jakie oferują truskawki i jeść je na różne sposoby: w koktajlach, sałatkach, ciastach czy zwyczajnie solo. Warto także owoce te zamrozić lub przygotować na ich podstawie domowe dżemy, konfitury, soki czy nalewki.
Co ciekawe truskawki zostały wyhodowane przez człowieka całkiem niedawno, około 200 lat temu na skutek krzyżówki rosnących naturalnie poziomek. Są wyjątkowymi owocami z uwagi na fakt posiadania pestek nie we wnętrzu owocu, a na zewnątrz. Z tych pestek produkuje się olej znajdujący zastosowanie w pielęgnacji suchej, wymagającej regeneracji, dojrzałej skóry… CZYTAJ DALEJ
Niezłe ziółko
W ostatnim czasie można zauważyć w Polsce znaczny wzrost zainteresowania zdrowym stylem życia. Coraz częściej odchodzi się od spożywania przetworzonej żywności, która ustępuje miejsca ekologicznym, lokalnym produktom. Dzięki modzie na bycie…
Moc w jaju
Święta Wielkanocne to czas, który każdemu z nas kojarzyć się może różnie. Dla jednych oznacza skupienie, dla innych chwile spędzone z rodziną. Przywodzi na myśl wiosnę i radość. Niezmiennie jednak symbolem Wielkanocy są jajka! Oznaczają narodziny…
Jesień na talerzu
W bieżącym wydaniu czasopisma chcemy przedstawić naszym czytelnikom przepisy na pyszne dania, w których królują sezonowe jesienne produkty, takie jak: gruszki, śliwki, orzechy, grzyby oraz dynia. Tym razem wyjątkowo nie liczymy kalorii i zachęcamy do...