Papryka pojawiła się w Europie z końcem XV wieku i zawojowała naszą kuchnię. Największą karierę zrobiła na Węgrzech stając się symbolem narodowym tego kraju. Co ciekawe witamina C została wyodrębniona po raz pierwszy właśnie z papryki przez węgierskiego biochemika Alberta Szent-Györgyi, który został za to odkrycie uhonorowany nagrodą Nobla. Nic dziwnego, że to warzywo jest dumą narodową Węgrów, którzy używają papryki pod każdą postacią: świeżej, sproszkowanej, słodkiej, ostrej…Paprykę dodaje się do wszystkiego począwszy od kiełbas, słynnego salami Pick, poprzez tradycyjny gulasz czy leczo. Niewątpliwie nie da się być na Węgrzech i nie zjeść czegoś z dodatkiem papryki.
Warto pamiętać, że papryka choć zdrowa i bardzo odżywcza nie będzie służyć każdemu. Należy ona bowiem do rodziny roślin psiankowatych, do której należą także: pomidory, ziemniaki, cukinia czy bakłażan. Produkty te zaleca się wykluczyć przynajmniej na jakiś czas u osób cierpiących na choroby autoimmunizacyjne takie jak Hashimoto czy reumatoidalne zapalenie stawów. Warzywa psiankowate zawierają m. in. lektyny, które mogą podrażniać układ pokarmowy przyczyniając się do rozszczelnienia bariery jelitowej, a tym samym nadmiernej stymulacji układu odpornościowego… CZYTAJ DALEJ
Kurkuma
Kurkuma (Curcuma longa) to bardzo ważny składnik kuchni indyjskiej. Ta bardzo silnie barwiąca przyprawa ma formę kłącza podobnego do imbiru. Można jej używać jako dodatek do niemal wszystkiego: napojów, sosów, zup, ryżu i marynat….
Dieta matki karmiącej
Wokół diety matki karmiącej piersią narosło bardzo dużo mitów. Informacje powielane przez kolejne pokolenia krążą i są utrwalane w świadomości społeczeństwa. Niestety, wiele z nich jest nieprawdziwych, co w konsekwencji często powoduje…
Grzyby
Wiele razy słyszałeś, że grzyby nie mają żadnych wartości? Nic bardziej mylnego! Nie bez powodu grzyby nazywa się mięsem lasu. Większość ich masy stanowi woda, natomiast sucha masa grzybów to w
przeważającej mierze białko……