Papryka pojawiła się w Europie z końcem XV wieku i zawojowała naszą kuchnię. Największą karierę zrobiła na Węgrzech stając się symbolem narodowym tego kraju. Co ciekawe witamina C została wyodrębniona po raz pierwszy właśnie z papryki przez węgierskiego biochemika Alberta Szent-Györgyi, który został za to odkrycie uhonorowany nagrodą Nobla. Nic dziwnego, że to warzywo jest dumą narodową Węgrów, którzy używają papryki pod każdą postacią: świeżej, sproszkowanej, słodkiej, ostrej…Paprykę dodaje się do wszystkiego począwszy od kiełbas, słynnego salami Pick, poprzez tradycyjny gulasz czy leczo. Niewątpliwie nie da się być na Węgrzech i nie zjeść czegoś z dodatkiem papryki.
Warto pamiętać, że papryka choć zdrowa i bardzo odżywcza nie będzie służyć każdemu. Należy ona bowiem do rodziny roślin psiankowatych, do której należą także: pomidory, ziemniaki, cukinia czy bakłażan. Produkty te zaleca się wykluczyć przynajmniej na jakiś czas u osób cierpiących na choroby autoimmunizacyjne takie jak Hashimoto czy reumatoidalne zapalenie stawów. Warzywa psiankowate zawierają m. in. lektyny, które mogą podrażniać układ pokarmowy przyczyniając się do rozszczelnienia bariery jelitowej, a tym samym nadmiernej stymulacji układu odpornościowego… CZYTAJ DALEJ
Dieta bez wyrzeczeń
Jednym z najczęstszych postanowień noworocznych jest dieta. Odchudzająca dieta. Wraz z nadejściem Nowego Roku obiecujemy sobie wziąć się za siebie, kupujemy karnet na siłownię i wyrzucamy z naszego menu słodycze. Przechodzimy na restrykcyjną dietę….
Siemię lniane
Siemię lniane to po prostu nasiona lnu zwyczajnego. Te niepozorne ziarenka warto włączyć do swojego jadłospisu na stałe. Doskonale znają je osoby cierpiące na chorobę wrzodową, ale warto się nimi zainteresować niezależnie od występowania…..
Napij się
Wydawać by się mogło, że świadomość Polaków dotycząca tematyki zdrowia czy odżywiania wzrasta. Siłownie pękają w szwach, co rusz powstają sklepy z żywnością ekologiczną, a w sieci bez trudu znajdziemy zdrowe przepisy. Można by było zatem sądzić….