Papryka pojawiła się w Europie z końcem XV wieku i zawojowała naszą kuchnię. Największą karierę zrobiła na Węgrzech stając się symbolem narodowym tego kraju. Co ciekawe witamina C została wyodrębniona po raz pierwszy właśnie z papryki przez węgierskiego biochemika Alberta Szent-Györgyi, który został za to odkrycie uhonorowany nagrodą Nobla. Nic dziwnego, że to warzywo jest dumą narodową Węgrów, którzy używają papryki pod każdą postacią: świeżej, sproszkowanej, słodkiej, ostrej…Paprykę dodaje się do wszystkiego począwszy od kiełbas, słynnego salami Pick, poprzez tradycyjny gulasz czy leczo. Niewątpliwie nie da się być na Węgrzech i nie zjeść czegoś z dodatkiem papryki.
Warto pamiętać, że papryka choć zdrowa i bardzo odżywcza nie będzie służyć każdemu. Należy ona bowiem do rodziny roślin psiankowatych, do której należą także: pomidory, ziemniaki, cukinia czy bakłażan. Produkty te zaleca się wykluczyć przynajmniej na jakiś czas u osób cierpiących na choroby autoimmunizacyjne takie jak Hashimoto czy reumatoidalne zapalenie stawów. Warzywa psiankowate zawierają m. in. lektyny, które mogą podrażniać układ pokarmowy przyczyniając się do rozszczelnienia bariery jelitowej, a tym samym nadmiernej stymulacji układu odpornościowego… CZYTAJ DALEJ
Woda – napój życia
Każdy z nas wie, że woda, jak i tlen, jest niezbędna do życia. Dowodem na to niech będzie fakt, iż bez jedzenia, popijając samą wodę, człowiek może przeżyć nawet miesiąc, a bez wody jedynie 3-5 dni! Woda stanowi około 70% naszego ciała…
Biała herbata
Herbata opisywana jest często jako najstarszy napój świata. Według starożytnej legendy napar ten odkrył mityczny cesarz chiński Shennong, gdy w czasie drzemki do jego czarki wpadł przeniesiony przez wiatr liść. Choć prawdziwości tej historii….
Dieta redukcyjna
Jeżeli wielokrotnie podejmowane przez Ciebie próby odchudzania nie przyniosły dotąd spodziewanego efektu, to prawdopodobnie zastosowanie po raz kolejny tej samej strategii także nie zakończy się sukcesem. Być może popełniasz błędy, których uświadomienie…