Papryka pojawiła się w Europie z końcem XV wieku i zawojowała naszą kuchnię. Największą karierę zrobiła na Węgrzech stając się symbolem narodowym tego kraju. Co ciekawe witamina C została wyodrębniona po raz pierwszy właśnie z papryki przez węgierskiego biochemika Alberta Szent-Györgyi, który został za to odkrycie uhonorowany nagrodą Nobla. Nic dziwnego, że to warzywo jest dumą narodową Węgrów, którzy używają papryki pod każdą postacią: świeżej, sproszkowanej, słodkiej, ostrej…Paprykę dodaje się do wszystkiego począwszy od kiełbas, słynnego salami Pick, poprzez tradycyjny gulasz czy leczo. Niewątpliwie nie da się być na Węgrzech i nie zjeść czegoś z dodatkiem papryki.
Warto pamiętać, że papryka choć zdrowa i bardzo odżywcza nie będzie służyć każdemu. Należy ona bowiem do rodziny roślin psiankowatych, do której należą także: pomidory, ziemniaki, cukinia czy bakłażan. Produkty te zaleca się wykluczyć przynajmniej na jakiś czas u osób cierpiących na choroby autoimmunizacyjne takie jak Hashimoto czy reumatoidalne zapalenie stawów. Warzywa psiankowate zawierają m. in. lektyny, które mogą podrażniać układ pokarmowy przyczyniając się do rozszczelnienia bariery jelitowej, a tym samym nadmiernej stymulacji układu odpornościowego… CZYTAJ DALEJ
Jadłospis na lato
W tym numerze dwumiesięcznika „Nie zapominaj o zdrowiu”, wychodzimy naprzeciw wszystkim osobom dbającym o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Przedstawiamy gotowy, całodzienny jadłospis będący inspiracją i motywacją do zdrowego, ale przede wszystkim…
Jadłospis na diecie aip
Badania wykazały spadek przeciwciał aTPO u pacjentów leczonych selenem w dawce 200 μg dziennie. Szacuje się, że nawet w 90-95% przyczyną niedoczynności tarczycy jest choroba Hashimoto. Jod jest pierwiastkiem absolutnie niezbędnym dla prawidłowej pracy tarczycy…