W ostatnim czasie można zauważyć w Polsce znaczny wzrost zainteresowania zdrowym stylem życia. Coraz częściej odchodzi się od spożywania przetworzonej żywności, która ustępuje miejsca ekologicznym, lokalnym produktom. Dzięki modzie na bycie „fit”, na nowo odkrywamy dawno zapomniane smaki, niegdyś bardzo doceniane. Skłaniamy się też ku fitoterapii czyli ziołolecznictwu. Od pewnego czasu sporo zamieszania można zaobserwować wokół rośliny zwanej Cistus. To nasze tytułowe niezłe ziółko, czyli CZYSTEK, określany czasem również różą skalną. Opowiemy o jego niezwykłych właściwościach w kolejnej odsłonie cyklu „Moc Ziół”.
Jeszcze do niedawna do najczęściej kupowanych ziół należały: mięta, melisa, rumianek czy pokrzywa. Tymczasem ostatnio detronizuje je właśnie niepozorny czystek, robiący zawrotną karierę w świecie leczniczych roślin. Stał się tak popularny, że znajdziemy go już nie tylko w aptece, ale również w supermarketach i dyskontach. Co takiego ma w sobie to zioło, że zapanowała wszechobecna moda na jego picie? Czy to tylko chwilowa popularność, czy może warto zainteresować się nim na nieco dłużej?… CZYTAJ DALEJ
Zielenina na talerzu
Zielone warzywa liściaste powinny się znaleźć na naszym talerzu każdego dnia. Ich wybór, szczególnie w sezonie jest tak duży, że każdy znajdzie coś dla siebie. Szpinak, rukola, roszponka, jarmuż, sałata, szczypiorek, koperek, pietruszka, rzeżucha, kolendra…
Przegląd diet
W poprzednim numerze „Nie zapominaj o zdrowiu” omówiliśmy dwie popularne diety odchudzające, które nie cieszą się dobrą sławą, a ich stosowanie może przynieść negatywne skutki dla naszego zdrowia. Tym razem zaprezentujemy…
Sezon na botwinkę
Botwina, czyli liście i korzenie młodego buraka, to sezonowy produkt, którym warto się zainteresować w okresie letnim i włączyć do swojego menu. Botwinę najczęściej wykorzystuje się do przygotowania zupy serwowanej z jajkiem, także w formie…