apteka-niezapominajka
newsletter
  • LOKALIZACJE
  • e-apteka
  • CZYTELNIA
  • KARIERA
    • Oferty pracy
    • Benefity
    • Staże
  • O NAS
  • FRANCZYZA
  • KONTAKT
Zaznacz stronę

 


Awokado inaczej nazywane jest smaczliwką wdzięczną lub gruszką miłości. To najbardziej kaloryczny, a jednocześnie jeden z najbardziej wartościowych owoców.

 

Awokado posiada tłusty, kremowy, jasnozielony miąższ, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Idealnie nadaje się zarówno do potraw słonych jak i słodkich. Jedną z najbardziej znanych jest meksykańskie Guacamole, czyli sos na bazie awokado z limonką, kolendrą i pomidorami.
Świetnym pomysłem jest też masełko z awokado, czyli po prostu zmiksowany owoc z odrobiną cytryny, soli i pieprzu. Idealnie zastąpi tradycyjne „smarowidło”.
Awokado ze względu na swoją konsystencję świetnie nadaje się jako baza do kremów i sosów także tych na słodko. Można je użyć nawet do produkcji domowych lodów, a jedynym ograniczeniem jest nasza fantazja… CZYTAJ DALEJ

 

Wirus RSV

Wirus RSV

sty 10, 2022 | Zdrowie

Infekcje układu oddechowego mają najczęściej podłoże wirusowe. Odpowiedzialne za ich rozwój są przede wszystkim adenowirusy, koronawirusy, wirusy paragrypy oraz syncytialny wirus oddechowy (RSV). Najbardziej narażoną grupą…

czytaj dalej

Tężyczka

Tężyczka

sty 10, 2022 | Zdrowie

Tężyczka to bardzo uciążliwy zespół objawów związany najczęściej ze zbyt niskim stężeniem wapnia we krwi. Dotyczy zwykle młodych osób przed 30 rokiem życia. Jakie są rodzaje tężyczki? Jaką rolę odgrywa parathormon w gospodarce…

czytaj dalej

Gastroskopia

Gastroskopia

sty 10, 2022 | Zdrowie

Badanie endoskopowe jest procesem diagnostycznym, służącym do oceny zmian chorobowych w gastroenterologii, laryngologii oraz w obrębie układu moczowo – płciowego. Podczas badania możliwe jest pobranie materiału do badań…

czytaj dalej

« Starsze wpisy
Temat miesiąca Zdrowie Uroda Dieta Ciekawostki ☰

Polityka prywatności



ZOSTAŃ Z NAMI W KONTAKCIE


newsletter