Awokado inaczej nazywane jest smaczliwką wdzięczną lub gruszką miłości. To najbardziej kaloryczny, a jednocześnie jeden z najbardziej wartościowych owoców.
Awokado posiada tłusty, kremowy, jasnozielony miąższ, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Idealnie nadaje się zarówno do potraw słonych jak i słodkich. Jedną z najbardziej znanych jest meksykańskie Guacamole, czyli sos na bazie awokado z limonką, kolendrą i pomidorami.
Świetnym pomysłem jest też masełko z awokado, czyli po prostu zmiksowany owoc z odrobiną cytryny, soli i pieprzu. Idealnie zastąpi tradycyjne „smarowidło”.
Awokado ze względu na swoją konsystencję świetnie nadaje się jako baza do kremów i sosów także tych na słodko. Można je użyć nawet do produkcji domowych lodów, a jedynym ograniczeniem jest nasza fantazja… CZYTAJ DALEJ
Wirus RSV
Infekcje układu oddechowego mają najczęściej podłoże wirusowe. Odpowiedzialne za ich rozwój są przede wszystkim adenowirusy, koronawirusy, wirusy paragrypy oraz syncytialny wirus oddechowy (RSV). Najbardziej narażoną grupą…
Tężyczka
Tężyczka to bardzo uciążliwy zespół objawów związany najczęściej ze zbyt niskim stężeniem wapnia we krwi. Dotyczy zwykle młodych osób przed 30 rokiem życia. Jakie są rodzaje tężyczki? Jaką rolę odgrywa parathormon w gospodarce…
Gastroskopia
Badanie endoskopowe jest procesem diagnostycznym, służącym do oceny zmian chorobowych w gastroenterologii, laryngologii oraz w obrębie układu moczowo – płciowego. Podczas badania możliwe jest pobranie materiału do badań…